Ormelet

Ormelet ble startet i 1923 av frk. Josephine Endresen og drevet som hotell og pensjonat helt til 1984.  I dag drives stedet av Dorthe Endresen og Per D. Wærner under navnet Gamle Ormelet, Tjøme kunst og kultursenter.  Her finnes en café, og det blir arrangert kunstutstillinger og underholdningskvelder.

Frk. Endresen var en fargerik dame som hadde lyst til å drive pensjonat.  Dette startet hun i sitt barndomshjem som den gang het Fagerheim og var et gårdsbruk.  Til å begynne med hadde hun bare 4 – 5 rom og 8 – 10 gjester.  Resten av gjestene bodde ned på Ormelet i privathus og spiste på pensjonatet.  Bryggerhuset ble innredet til pensjonatkjøkken, og etter hvert  ble soveannekset bygget og senere en stor sal med scene som en forlengelse av huset.

I soveannekset var det 30 rom, men ikke nr. 13.  En engelsk dame som engang fikk nr. 13, nektet å bo der, så etter det ble det rom nr. 12 og 14.  Det var ingen liten jobb å holde sove-annekset i orden, det var bøtter og potte og utedo som skulle tømmes og rengjøres og alt vann måtte bæres!

Rundt huset var det en koselig hage med frukttrær og bærbusker.  Det var prydbusker og blomsterbed med løvemunn og georginer.  Her pleide gjestene å tilbringe ettermiddagstimene etter en lang dag med bading og soling.  Så var det å iføre seg finstasen til middag – man skiftet til hvert måltid, og om kvelden var det dans i restauranten.

Pensjonatenes varemerke var skikkelig hjemmelaget og god mat.  Så også på Ormelet, – alt ble laget fra bunnen av.  Frukt og bær fra hagen ble til grøt og syltetøy, det var sursild og italiensk salat, ja selv kraft ble kokt på eget kjøkken.  Men majonesen begynte de å kjøpe etter hvert …

Det var ikke bare badegjestene som skulle ha mat, det var alle de ansatte også; stuepiker, værelsespiker, anretningspiker, kjøkkenpiker og musikere!

I 1937 hadde Ormelet Hotel og Pensjonat 72 senger.

Fra:
Pensjonatdriften på Tjøme
Forfatter: Hanson, Trine
NO-OsNB (999505334324702202)

Skroll til toppen