Speiderminner fra 30 årene på Tjøme

SPEIDERMINNER FRA 30 ÅRENE PÅ TJØME.
Dagny Hansen:

Når jeg nå skal skrive litt om gamle dager på øya vår, vil jeg begynne med 1930. Da fylte jeg 13 år og gikk i sjette klasse på Kirkely skole. Vi var noen jenter som kom sammen og snakket om å stifte en speidertropp. Guttene hadde begynt året før, og da ville ikke vi være noe dårligere.

Alle jentene møttes i en skolestue etter at skolen var slutt for dagen. Til sammen var vi ca 30 stykker i alderen fra 11 til 14 år .Da vi skulle velge troppssjef , spurte vi Ingeborg Vossgraff i Budal om hun ville påta seg vervet , og det ville hun. Troppen ble delt opp i patruljer med 6-8 jenter i hver. Alle patruljene fikk blomsternavn, patruljen min het Linnea. Vi valgte å bli blåspeidere . Uniformen vår besto av blå sportsbluse, blått foldeskjørt, grønt tørkle og sort alpelue.

Utpå høsten fikk vi besøk av Gunvor Lykken fra Norsk Speiderpikeforbund. Samtidig avla vi speiderløftet og ble opptatt i forbundet. Dermed var Første Tjøme Speiderpiketropp stiftet.

23 april er som kjent St. Georgsdagen. I 1932 skulle speidere fra hele Vestfold samles i Tønsberg Domkirke. Det var min 15 års dag og da den falt på en søndag fikk jeg fri fra jobben. Vi samlet oss ved Kirkely skole, men da det ikke gikk buss til byen den gangen, måtte vi ta beina fatt, drøye to mil. Vi sang speidersanger mens vi marsjerte over hele Nøtterø. Troppen ankom i god tid. Det viste seg at ingen hadde gått så langt som oss.

Da gudstjenesten var over, skulle alle sammen marsjere til Teie Hovedgård hvor det skulle være forskjellig slags underholdning ved alle speiderne. Heldigvis fikk vi kjøre hjem igjen. Det var en minnerik dag som jeg aldri kommer til å glemme.

Oktober samme år skulle Vrengen Bro åpnes av kong Haakon, så da marsjerte vi dit. Vi sto på hver vår side av broen: guttene på den ene siden og jentene på den andre. Vi sto i stram giv akt og gjorde honnør da kongen passerte.

Skroll til toppen