Sundene

Sundene gård var tidligere skysstasjon, og dette bildet er et postkort fra denne tiden – 1916.

Senere ble det gårdspensjonat her, og annonsen over viser at det var drift her i 1927.  Det var Helene Vosgraf som startet den virksomheten.

Gården ligger lunt og trivelig til i en vestvendt bakke ovenfor Vrengensundet, med kort vei til badestranden.  Pensjonatdriften begynte i det små med at de leide ekstra rom til gjestene sine hos naboene.  Det vakre huset fikk en stor glassveranda langs forsiden.  Her ble det en lys og trivelig spisesal.  Etter hvert økte de sin egen kapasitet ved å bygge en soveromsbygning.  Her var det plass til 24 gjester, i tillegg var det to rom i hovedhuset og fire i 2. etasje i bryggerhuset.

Disse soveromsbygningene på Tjøme, Hvasser og Brøtsø er et kapittel for seg.  De er som oftest svært enkle og bygd på billigste måte, det er et sommerhus i ordets egentlige forstand.  Som regel står de på påler, er uisolerte og har kun tynne plankevegger mellom rommene.  Her skulle man ikke krangle mye før det ble til sjenanse for naboene.

Vaskevannsfat og nattmøbel var vanlig.  Kaldt og varmt vann ble båret opp av tjenestepikene.  For den som ikke vet det, er ”nattmøbel” rett og slett ei dobøtte i et skap.  Så var det utedoer, ofte et godt stykke fra soveromsbygningene.  Dette var vanlig og sånn skulle det være på et pensjonat i tredveårene!  Når fasilitetene gjorde sitt inntog, ble det lagt inn kaldt og varmt vann på rommene eller i gangen – en litt annen standard enn hva vi er vant med i dag.  Slike investeringer var det ikke alle som hadde råd til, og mange pensjonater ble nedlagt før det kom så langt, mens andre drev med vaskevannsfat helt opp på 60-tallet.

Klesvasken tok de på ”vaskeodden” i Kynna, en innsjø i nærheten.  ”Det var lettere å fyre oppunder bryggerpanna der enn å drive og bære vann fra brønnen hjemme”.  På gården hadde de fem kuer pluss to griser og noen høner til eget forbruk.  Melka ble separert og brukt i pensjonathusholdningen.  Pensjonatdriften opphørte i 1955, da ble glassverandaen revet og gjestebøkene forsvant med den.

Fra:
Pensjonatdriften på Tjøme
Forfatter: Hanson, Trine
NO-OsNB (999505334324702202)

Skroll til toppen